De Zaak Nu

Oude Kerk

Oudekerksplein 23
1012 GX Amsterdam

www.oudekerk.nl

Oude Kerk is sinds 2016 een museum, op zondag een actief godshuis en door het gehele jaar heen een pelgrimsoord voor liefhebbers van erfgoed en hedendaagse kunst en -muziek.

De Oude Kerk is opdrachtgever van internationale kunstenaars voor uitzonderlijke projecten met een bijzondere relatie tot de monumentale kerk en haar rosse omgeving. Van radicale ingrepen tot respectvol eerbetoon. De Oude Kerk onderscheidt zich dan ook in hoge mate van wat elders in de stad gebeurt, zowel op het gebied van hedendaagse kunst als op dat van historisch erfgoed. Tussen heden en verleden staan geen muren, wij tonen de verbinding van onze tijden in een spraakmakend programma waarin hedendaagse kunst centraal staat. De komende jaren wil de Oude Kerk verder excelleren in het monumentale experiment in dialoog met kunstenaars, bezoekers en omgeving. Zo voegen we nieuwe bladzijden toe aan de (kunst)geschiedenis.

De Oude Kerk is het oudste gebouw van Amsterdam, in 1306 gewijd als Rooms Katholieke Sint-Nicolaaskerk. In 1566 woedde hier de beeldenstorm. In de jaren erna kreeg zij langzamerhand een sereen, sober uiterlijk als gevolg van nieuwe religieuze denkbeelden. De Oude Kerk is in de talrijke eeuwen gebouwd, aangebouwd en gerenoveerd totdat ze de gestolde vorm kreeg die haar anno 2017 kenmerkt. Voor het realiseren van haar hedendaagse programmering en duurzaam onderhoud is de Oude Kerk afhankelijk van entree-inkomsten en giften van publieke en private partners. Ze is aangemerkt als culturele ANBI.