De Zaak Nu

De Zaak Nu Nieuws

Persbericht: Internationale kunstwereld reageert geschokt op plannen Zijlstra

Door De Zaak Nu | 25 juni 2011

Vooraanstaande museumdirecteuren, curatoren, critici en andere professionals uit de internationale beeldende kunstwereld hebben hun verontwaardiging en afgrijzen geuit over de bezuinigingsplannen van staatssecretaris van OCW Halbe Zijlstra. Vertegenwoordigers van topinstituten als Tate Modern, Centre Pompidou en Kiasma Helsinki, van Documenta, van MIT en Goldsmiths, van de Britse kwaliteitskrant The Guardian, directies van kunstinstellingen als Hayward Gallery, Haus der Kulturen der Welt en Liverpool Biennial, diverse gerenommeerde buitenlandse galeries en vele prominente kunstenaars als Daniel Buren, Jochen Gerz of Lawrence Weiner onderschrijven een door de Nederlandse beeldende kunstsector opgestelde brandbrief. Zij pleiten voor herbezinning -of voorspellen een toekomst waarin Nederland, dat tot voor kort als gidsland werd beschouwd, zich internationaal isoleert.

Meer dan 2000 kunstprofessionals uit de hele wereld onderschreven de brief die internationaal werd verspreid door De Zaak Nu, de landelijke belangenvereniging van presentatie-instellingen voor beeldende kunst. Velen voegden daar een persoonlijk commentaar aan toe. Zij zijn van mening dat “met uitzondering van een handvol ‘top instituten’ dat wordt gespaard, het hele veld van internationaal en toekomstgerichte artistiek experiment, innovatie, educatie en ontwikkeling, waarmee Nederland zich al tientallen jaren onderscheidt en die het een leidende internationale positie heeft gebracht, in één klap wordt vernietigd”. Men spreekt zijn afschuw uit over de disproportionele bezuinigingen op individuele subsidies voor kunstenaars, presentatie-instellingen en het Mondriaan Fonds, over het beëindigen van de overheidssteun aan SKOR, NiMK, Manifesta en kunsttijdschriften en, vooral, het stopzetten van de financiering van hooggeprofileerde post-academische opleidingen Rijksakademie, De Ateliers en Jan van Eyck academie. Deze maatregelen hebben rampzalige gevolgen voor de internationale reputatie van de Nederlandse beeldende kunst.

Men heeft er begrip voor dat er bezuinigd moet worden, maar vraagt de regering om zich te bezinnen op de mate en het tempo daarvan. Daarbij wijst men regelmatig op het feit dat de unieke ‘Dutch approach’ -met aandacht voor experiment en ontwikkeling- Nederland in een mondiale voorbeeldpositie heeft gebracht.

Henry Meyrik Hughes, voorzitter van de internationale organisatie van kunstcritici (AICA), laat vanuit Parijs weten dat het Nederlandse systeem van kunstsubsidiëring op een voorbeeldige manier de belichaming van democratische idealen vormde. Hij is van mening dat de voorgestelde bezuinigingen onherstelbare schade zullen toebrengen aan het imago van Nederland.

Dat de bijl wordt gezet in een van de ‘strongholds’, namelijk talentontwikkeling, vindt men onbegrijpelijk. Mirjam Varadinis, curator van Kunsthaus Zürich, schrijft: To close down such important post-academic institutions like the Ateliers, Rijksakademie and Jan van Eyck Academy is like cutting the blood and oxygen of a vital body. All these institutions are of vital importance to the artistic scene - both in the Netherlands and abroad.

De brief is ondermeer ondertekend door uiteenlopende personen als: Christine van Assche (Centre Pompidou, Parijs), Daniel Birnbaum (Moderna Museet, Stockholm), Iwona Blazwick (Whitechapel Gallery, Londen), Carolyn Christov-Bakargiev (Documenta, Kassel), Chris Dercon (Tate Modern, Londen), Veit Görner (Kestnergesellschaft, Hannover), Hou Hanru (San Francisco Art Institute), Dieter Lesage (Vrije Universiteit Brussel), Chantal Mouffe (University of Westminster, Londen), Philippe Pirotte (Kunsthalle Bern), Adrian Searle (Guardian, Londen).

En door een keur aan internationale topkunstenaars als: Carlos Amorales (MX), Daniel Buren (F), Janet Cardiff (GB), Marlene Dumas (NL), Doug Fishbone GB), Aurélien Froment (F), Jochen Gerz (DE), Liam Gillick (GB), Deimantas Narkevicius (LIT), Dan Perjovschi ROE), Martha Rosler (VS), Hito Steyerl (DE), Lawrence Weiner (VS).